Preguntes freqüents

Què és el projecte del SENDER?

SENDER és un projecte finançat per la Comissió Europea (Programa de recerca i innovació Horitzontal 2020 en virtut de l’acord núm. 957755) que té per objecte desenvolupar nous dispositius d’automatització i seguiment que puguen programar el consum d’electricitat domèstica per a fer que les llars siguen eficients energèticament i ajudar la xarxa elèctrica a dependre principalment de les fonts d’energia renovables. El projecte està dirigit per un consorci europeu que reuneix organitzacions amb una llarga experiència e en la promoció d’energies renovables i assequibles a Europa. Podeu trobar informació detallada sobre els membres del consorci a la secció MEMBRES.

SENDER desenvoluparà proves pilot d’un any aproximadament entre els anys 2023 i 2024 per a provar aquests dispositius en llars reals d’Espanya, Àustria i Finlàndia.

Com fa SENDER més eficient la meua llar?
Nombroses llars de tota Europa tenen una despesa energètica superior al que necessiten. Això és així perquè sovint es consumeix més energia que la necessària per a completar diverses tasques a casa. El dispositiu de SENDER, que anomenem la SENDER Box, serà capaç de traslladar el consum a unes hores més òptimes, basat en les especificitats de cada país i cada participant (preus energètics, patrons de consum, condicions meteorològiques, etc.).

El dispositiu SENDER funciona de manera automàtica i intel·ligent, cosa que significa que no haureu d’intervenir per a reprogramar el consum: ho farà automàticament.

Com puc, tenir SENDER a casa, i preparar la xarxa per a una transició energètica més ràpida?
La generació d’energia renovable varia molt amb el temps. Depèn, per exemple, de la força del vent i de si és dia o nit. Paral·lelament, el consum d’energia de les llars de vegades coincideix, creant pics de demanda. Si els pics de demanda ocorren al mateix temps que les energies renovables es troben al seu nivell més baix (quan no hi ha vent / sol, etc.), altres energies, com els combustibles fòssils, s’han d’utilitzar per proporcionar electricitat.

El dispositiu SENDER pot programar el consum de les llars no sols per a fer-les més eficients, sinó també per a distribuir el consum dels ciutadans en el temps, a fi d’evitar els pics de demanda i, per tant, la inclusió d’energia provinent de combustibles fòssils.

La participació al pilot no farà en la pràctica que deixem de gastar energia provinent de combustibles fòssils, ja que el nombre de llars no superarà els 100 a Finlàndia i a Espanya, respectivament, i 200 a Àustria, massa pocs perquè ajude la xarxa a evitar l’ús d’energia fòssil. No obstant això, l’objectiu del pilot és aprendre a fer-ho de la millor manera possible, per a comercialitzar i replicar els dispositius de SENDER a tota Europa en un futur pròxim.

On tindrà lloc el projecte?

SENDER s’aplicarà en la pràctica en tres pilots: Alginet (Espanya), Weiz (Àustria), Espoo i Tampere (Finlàndia). El projecte pot acceptar fins a 100 llars de voluntaris en cada lloc – 200 en el cas de Weiz. Aquestes llars rebran els dispositius d’automatització i seguiment necessaris per a programar el consum d’una manera que faça que les llars siguen més eficient energèticament, i això ajudarà a la xarxa a basar-se principalment en fonts d’energia renovables.

Quins requisits necessite complir per participar?

Els requisits per a participar són els següents:

  • Viure en un dels tres llocs pilot
  • Viure en una casa que té electricitat, no importa si es teua o vius de lloguer
  • Tindre connexió de Internet a casa
  • Registrar-vos mitjançant un formulari de consentiment que autoritze el projecte a instal·lar els dispositius SENDER a casa vostra i permetre que el consorci recopile les dades de consum d’energia, així com detalls personals bàsics (per a més informació sobre la protecció i ús de dades, vegeu la pregunta 9)
  • Si ets seleccionat tindràs que:
    • Baixar-te l’aplicació SENDER al telèfon
    • Comprometre’t a mantenir el dispositiu SENDER activat fins al final del projecte (en la mesura que siga possible)

No obstant això, en el cas que hi haja més de 100 voluntaris per lloc pilot (200 a Weiz), el projecte SENDER donarà prioritat a les llars amb perfils d’ús de l’energia que poden ajudar més a entendre com programar millor el consum per maximitzar l’estalvi d’energia, i per donar suport a la xarxa en la transició energètica.

El que això significa en la pràctica és que estem buscant varietat, per a diferents tipus de llars. Pots ser tu, així que no dubtes a signar la participació.

Si em presente voluntari per participar, què implica?

Si decideixes participar, t’uniràs al projecte durant un any. La SENDER Box s’instal·larà gratuïtament a la teva casa i programarà automàticament el teu consum per a fer-lo més eficient, i per a provar les formes en què també podria donar suport a la xarxa per dependre cada vegada menys d’energia provinent de combustibles fòssils (cap a fonts més renovables i sostenibles). És a dir, viuràs la teua vida com de costum i no hauràs d’emprendre cap acció en concret: només cal assegurar-se que s’active la SENDER Box.

Que és exactament la SENDER Box? Quins dispositius s'instal·laran a casa meua?

El nucli de la SENDER Box consisteix en un Raspberry Pi (mini ordinador), connectat al quadre elèctric, que llegeix dades i envia informació sobre l’ús d’energia a casa. És capaç d’encendre i apagar els electrodomèstics a través de l’aplicació de SENDER en funció de les necessitats de l’usuari, en funció dels preus de l’energia per a reduir la factura, la producció fotovoltaica (si n’hi ha), etc. Va acompanyat d’un conjunt de sensors que també s’instal·laran a casa per fer un seguiment de la temperatura, la humitat, el nivell de llum i l’ocupació de les habitacions, i petits mecanismes per activar i desactivar els dispositius quan la caixa de SENDER o l’usuari ho ordene.

 

(Raspberry Pi)

Si m'unisc, hi ha alguna cosa que haja de pagar?

No, la participació és lliure i tots els materials i els costos d’instal·lació estan coberts pel projecte.

Si participe, hi ha alguna cosa que hauré de fer per a permetre que la meua llar siga més eficient i programar el meu consum per a donar suport a la xarxa?

El dispositiu d’automatització i seguiment de SENDER funciona per si mateix. S’adaptarà a les característiques de la teua casa i al teu consum energètic. Basant-se en això, programarà el teu consum d’energia perquè pugues fer la teua vida com sempre, però també per a impulsar l’eficiència energètica personal, i la de la xarxa elèctrica.

El que hauràs de fer: res, només deixa’l estar i mantin-lo activat el màxim possible. L’aplicació SENDER mostrarà informació sobre el teu consum i la teua evolució, proporcionant-te eines per entendre millor quin tipus de consumidor eres, de manera que pugues continuar millorant.

A més, si mantens el dispositiu connectat la major part del temps, el projecte et t’oferirà dispositius energèticament eficients addicionals, com bombetes de llum molt eficients o endolls intel·ligents! D’aquesta manera, podràs incrementar encara més la teua eficiència energètica!

La meua casa està en condicions per a SENDER? El tipus de casa i d'aparells que tinc afecta a quant puc millorar el meu consum?

Totes les cases són aptes per a SENDER. No obstant això, alguns poden beneficiar-se més que uns altres, depenent dels aparells que tinguen. Les llars equipades amb vehicles elèctrics o plaques solars per a l’autoconsum poden proporcionar en general una major flexibilitat que les altres i, per tant, millorar la seua eficiència energètica tindrà un impacte més gran, i aquestes llars ho notaran amb més força. De la mateixa manera, si tens un sistema de climatització o un escalfador elèctric també podràs millorar els teus patrons de consum més que la mitjana.

El projecte recopilarà dades sobre la meua casa i sobre el meu consum d'energia? Com es tractaran aquestes dades i per a què s'utilitzaran?

Sí, el projecte recollirà dades teues, de la teua casa i del teu consum d’energia. Quan et registres, ompliràs alguns detalls personals bàsics (p. ex., nom complet, DNI, sexe, edat, condició d’ocupació) i sobre la teua llar (p. ex., adreça, nombre d’habitants, si tens plaques solars o un cotxe elèctric…). A més, el dispositiu de SENDER gravarà el consum d’electricitat en el temps.

Aquestes dades seran recollides, emmagatzemades i protegides per l’organització que dirigeix el pilot en el qual poden participar (La Cooperativa Elèctrica d’Alginet a Espanya, VTT a Finlàndia, Weiz Innovation Centre a Àustria). [LINKS] A l’efecte de la investigació, aquestes dades seran totalment anonimitzades i després compartides amb els altres socis del consorci, per a analitzar-les. L’anàlisi de les dades està dirigit a entendre profundament com les diferents cases consumeixen energia, i quines oportunitats existeixen per a millorar la seua eficiència energètica a través dels dispositius d’automatització i seguiment de SENDER. De la mateixa manera, l’anàlisi tractarà de generar conclusions sobre quan pot ajudar la programació del consum d’energia domèstica a gestionar millor els períodes de màxima demanda i reduir la seua dependència de l’energia de combustibles fòssils.

Es pot trencar el quadre de SENDER o ser defectuós? Quin seria el procediment per a resoldre això?

En cas que es produïsca un mal funcionament, l’equip de SENDER ens notificarà i serem conscients del problema, així que no haureu d’estar pendents ni contactar-nos. Vos contactarem nosaltres per veure si el problema es pot resoldre fàcilment o si requereix una visita d’un electricista/instal·lador.

Hi ha alguna cosa que haja de fer si me'n vaig de vacances, o si ningú està a la casa uns dies?

L’aplicació SENDER et permetrà seleccionar el mode de vacances en els dos casos, fins que tornes. Si ho fas, el dispositiu SENDER minimitzarà el teu consum per a mantenir tots els aspectes essencials funcionant sense problemes, evitant al mateix temps el consum innecessari d’energia. També pots activar aquest mode remotament!

A més, el dispositiu SENDER està aparellat amb sensors. Aquests sensors observaran igualment que no sou a casa i ajustareu el vostre consum en conseqüència.

Què passa si em trasllade a una nova casa?

Per desgràcia, no podries continuar al projecte. Això vol dir que hauries de notificar als directors del projecte la teua decisió d’abandonar el projecte. Tampoc es permetrà portar la SENDER Box a la nova casa.

He decidit unir-me a SENDER! Què ve després?

En primer lloc, hauràs de signar el formulari de registre. Per a fer-ho, pots buscar l’enllaç de registre ací en la web, o bé visitar la CEA, i emplenar el formulari en persona. Serà possible fer-ho des de setembre de 2022 fins a febrer de 2023. El moment en què els formularis de registre estiguen disponibles es comunicarà a través del nostre web i altres canals de xarxes socials.

En segon lloc, les persones encarregades a la CEA del projecte SENDER et contactaran per programar una telefonada o una videotrucada, per tal de discutir amb més detall quins aparells fas funcionar a casa amb electricitat, i altres detalls sobre l’ús general d’energia. Això permetrà als encarregats de SENDER entendre millor i planificar amb antelació quin tipus de complements s’haurien d’afegir a la SENDER Box estàndard perquè s’adapte a la teua casa, i estar d’acord amb tu en quin punt de la llar és millor per instal·lar el dispositiu de SENDER. Aquestes trucades tindran lloc entre dues i quatre setmanes després d’emplenar el formulari de registre.

En tercer lloc, un instal·lador es posarà en contacte amb tu per acordar una data en què visitar-vos a casa per instal·lar la caixa de SENDER. La visita tindrà lloc entre els mesos de novembre de 2022 i febrer de 2023.

Finalment, la caixa SENDER començarà a funcionar a març de 2023. Llavors, per si sol, optimitzarà i programarà el teu consum d’energia per a impulsar l’eficiència energètica de la teua llar.

Puc deixar de participar en el projecte? Com?

Sí, en qualsevol moment podeu abandonar el projecte. Simplement, cal notificar a la CEA que dirigeix el pilot espanyol, i signar un acord formal de no continuïtat.